Äkta vara – Mats-Eric Nilsson

Förra årets mest skrämmande bok jag läste var utan tvekan Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson. Alla skickliga thriller och skräckförfattare får ursäkta – men varken seriemördare eller demoner lyckades göra mig lika obehaglig till mods som sanningen om vad livsmedelsproducenterna stoppar i vår mat.

Det är få böcker som förändrar ens liv, men den boken förändrade i varje fall mitt beteende. Sedan jag läste Nilssons förra bok har mina shoppingturer hos de lokala stormarknaderna blivit betydligt kortare. Allt färre halvfabrikat har hamnat i varukorgen och jag upptäcker ofta att jag står och läser innehållsförteckningar på varor som jag tidigare köpt utan att ens tänka på saken. Vem vill egentligen äta skinka bestående av tumlade köttslamsor, med vatten, socker, konserveringsmedel och smaktillsatser? Inte jag. Det får bli några få dyra, men betydligt godare, skivor spansk serranoskinka istället.

Den här uppföljaren är inte en bok man läser från pärm till pärm. Det är snarare en uppslagsbok som hjälper konsumenter i vardagshandlandet. Här hittar man en detaljerad genomgång av 150 livsmedel som både börjar och slutar på systembolaget. Från alkoholdrycker till öl. Är det någon mer än jag som blir överraskad över att både öl och whiskey ofta får sin snygga färg från karamellfärg?

Om den förra boken visade hur lurade vi är av livsmedelsföretagen, så svarar den här boken på frågan: men vad ska vi äta istället? Här finns både alternativ och förslag på säsongens varor. Kanske ska vi sluta äta smaklös gurka från Spanien och istället njuta av den när den smakar som allra bäst under den svenska sommaren? Genom att välja frukt och grönsaker efter säsong, sparar man inte bara pengar – man får också de allra bästa smakerna. Så varför nöja sig med något sämre?

Varje person som är det minsta intresserad av mat borde ta sig en titt på de här böckerna. Jag lovar att de bjuder på både spännande och otäck läsning och att de är en mycket bättre investering än att köpa ännu en kokbok som blir stående oanvänd i kökshyllan.